hero banner children

Гострий ларингіт у дітей: основні ознаки, лікування та профілактика

Ларингіт — це запальний процес гортані. Найчастіше таке захворювання в дитячому віці виникає через гострі вірусні інфекції та триває 3-7 днів1. Ларингіт у дітей різного віку протікає по-різному, зокрема маленькі пацієнти до 3-4 років мають деякі відмінності в будові гортані, порівняно з хворими старшого віку. Зокрема, їхня гортань розташована вище, а слизова оболонка є товстішою та містить більшу кількість м'яких тканин. Також діти раннього віку мають відносно вузькі дихальні шляхи. Тому ларингіт у них протікає важче і може провокувати симптоми гострої дихальної недостатності, спричиненої набряком тканин гортані. Тому батькам потрібно володіти інформацією про основні ознаки такого захворювання, методи першої допомоги та лікування в цілому2.

Причини виникнення гострого ларингіту в дітей

В цілому, всі причини гострого ларингіту в дітей можна розділити на 2 групи — інфекційні та неінфекційні. Інфекційна форма зустрічається частіше, причому в більшості випадків винуватцем хвороби стають віруси. До найпоширеніших збудників такого захворювання в дітей відносять:

  • вірус парагрипу;
  • риновірус;
  • вірус грипу;
  • аденовірус3.

Також винуватцями розвитку ларингіту можуть стати респіраторно-синцитіальний вірус та коронавірус. Запалення горла в малюків досить рідко провокується бактеріями.

Що стосується неінфекційної форми захворювання, то вона може бути викликана травмою голосових зв'язок, у тому числі внаслідок їхнього жорсткого та неправильного використання (сильного крику). Іноді запалення гортані спостерігається в пацієнтів з алергією, гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, інгаляційними травмами та ін.

Симптоми гострого ларингіту

Зазвичай, симптоми гострого ларингіту в малюків включають прояви гострої респіраторної інфекції. Дітей турбує:

  • загальне нездужання;
  • дискомфорт та навіть біль при ковтанні;
  • почуття стороннього тіла, сильна пирхота в горлі;
  • збільшення температурних показників (зазвичай температура збільшується до 37,5 °С);
  • втома, розбитість, головний біль.

На розвиток запального процесу в гортані вказує насамперед осиплість, вираженість якої інтенсивно прогресує. Голос дитини стає глухим та хрипким, можливе послаблення інтенсивності звучання і навіть повне зникнення голосу (медики в такій ситуації говорять про розвиток дисфонії або афонії). Такі симптоми, як правило, супроводжуються появою сухого кашлю. Він носить грубий і поверхневий характер, але буквально через кілька днів змінюється, стає вологим та супроводжується відділенням слизового мокротиння.

Ларингіт у пацієнтів раннього віку може ускладнюватися набряком гортані, а також спастичним звуженням її просвіту. Такий стан має назву стенозуючий ларинготрахеїт, також багатьом він відомий як несправжній круп. Класичні прояви такого стану включають тріаду симптомів:

  • гавкітливий кашель;
  • сиплий голос;
  • виражену задишку.

Ознаки несправжнього крупу найчастіше починаються в дітей в нічний час або незадовго до світанку. Хворий прокидається через напад болісного сухого кашлю, що супроводжується задухою. Він виявляє занепокоєння та збудження, при цьому переляк та стрес можуть посилювати ступінь спазму гортані. Дихання стає галасливим і свистячим. Внаслідок дефіциту кисню може спостерігатися ціаноз (посиніння) носогубного трикутника. Можлива підвищена пітливість. Тяжкий круп може призвести до розвитку асфіксії і, за відсутності першої допомоги, до смерті.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Перша допомога: що робити при нападі стенозу

Перша допомога при гострому ларингіті в дітей націлена на зменшення або усунення набряку, відновлення нормальної прохідності дихальних шляхів та, відповідно, повноцінного дихання. Батькам рекомендується вже при появі перших ознак ларингіту (осиплості голосу) з вечора подбати про те, щоб дитина спала у приміщенні з прохолодним (18-20 ° С) та вологим (вище 55%) повітрям. На допомогу прийде використання зволожувача, провітрювання, вологе прибирання.

Якщо ж дитина прокидається від гавкітливого кашлю та в неї спостерігається галасливе, свистяче дихання, рекомендується викликати швидку допомогу та виконати комплекс заходів, у тому числі:

  • надати малюку вертикальне положення;
  • заспокоїти дитину, оскільки стрес може посилити ситуацію;
  • вийти з дитиною на балкон або відкрити вікно, щоб забезпечити доступ до свіжого прохолодного повітря;
  • зайти з дитиною у ванну, закрити двері та ввімкнути гарячу воду, щоб вона наповнювала ванну — дихання вологим повітрям може полегшити стан4.

Іноді заходів першої допомоги може бути достатньо, щоб відновити нормальне дихання. Але іноді спазм є настільки сильним, що потрібна медична невідкладна допомога та госпіталізація.

Лікування гострого ларингіту в дитини

При розвитку в дитини симптомів гострого ларингіту необхідно звертатись за медичною допомогою. Лікар під час огляду оцінить тяжкість стану пацієнта та, за необхідності, призначить аналізи. Також лікар підкаже, як лікувати гострий ларингіт у дітей з урахуванням індивідуальних особливостей дитини. Зазвичай клінічні рекомендації включають:

  • Голосовий спокій. Це дуже важлива умова успішного лікування, оскільки застосування голосу під час хвороби призводить до затримки одужання. Тому батькам варто заспокоювати дітей раннього віку, щоб вони не плакали, та інструктувати старших дітей, щоб вони говорили якомога менше (але шепотіти не рекомендується).
  • Перебування в умовах підвищеної вологості. Вдихання такого повітря підвищує зволоженість верхніх дихальних шляхів, що сприяє їхньому пом'якшенню, а також видаленню слизу.
  • Дотримання дієти. Рекомендується відмовитись від усіх видів їжі, що можуть подразнювати чутливі слизові оболонки, у тому числі гострої, солоної, холодної та гарячої їжі.
  • Застосування місцевих препаратів. Полегшити стан запалених слизових оболонок допоможуть льодяники для розсмоктування, полоскання та інші місцеві засоби з антисептичними та протизапальними властивостями.

Протокол лікування ларингіту не включає прийом антибіотиків, оскільки хвороба має переважно вірусний характер.

Вибираючи ліки для терапії гострого ларингіту в дітей, варто звернути увагу на препарат Тонзипрет® від Біонорика СЕ. Це засіб на рослинній основі, який має протизапальні, противірусні та імуностимулювальні якості. Його застосування може допомогти:

  • полегшити самопочуття хворого;
  • придушити запальний процес у слизових гортані;
  • прискорити одужання;
  • знизити ризики ускладнень;
  • стимулювати опірність організму для більш ефективної боротьби із хворобою.

Тонзипрет® випускається у формі таблеток та крапель. Усі форми препарату можуть використовуватись для лікування дітей віком від 1 року.

Профілактика

На жаль, немає жодних методів специфічної профілактики такого захворювання. Зменшити ризики хвороби допоможе:

  • здоровий спосіб життя для підвищення загальної опірності організму;
  • своєчасне лікування хвороб ЛОР-органів;
  • своєчасна вакцинація, у т.ч. й необов'язкові щеплення;
  • мінімізація контактів із людьми під час несприятливої епідеміологічної ситуації;
  • дотримання здорового голосового режиму.

Як правило, гострий ларингіт у дитини закінчується успішним одужанням. Діти, схильні до нападів несправжнього крупу, зазвичай переростають такий стан. Але при епізодах запалення, що часто повторюються, є ризик розвитку хронічної інфекції.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Gunjan Gupta; Kunal Mahajan. Acute Laryngitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
2Mieczysław Chmielik, Anna Kaczmarczyk Laryngitis in children Department of Paediatric Otorhinolaryngology, Medical University, Warsaw, Poland. Borgis - New Medicine 3/2006, s. 50-52
3Mary T. Caserta. Acute Laryngitis. Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 2015: 760–761.
4John Bower and John T. McBride. Croup in Children (Acute Laryngotracheobronchitis). Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 2015 : 762–766.e1.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я