header banner articles

Вірусна ангіна: симптоми та лікування

Ангіна, або тонзиліт, — дуже поширене захворювання, на нього припадає приблизно 13% амбулаторних відвідувань. При такій хворобі відбувається запалення піднебінних, або горлових мигдаликів, які складаються з лімфатичної тканини та є важливим компонентом імунної системи людини. Саме мигдалики забезпечують захист організму від патогенів, що вдихаються або проковтуються, стаючи своєрідним імунологічним бар'єром для них. Тому можуть першими приймати удар, запалюючись під впливом інфекційних агентів. Вірусна ангіна може розвинутись у пацієнтів різного віку.

Причини розвитку

Віруси — найпоширеніші збудники ангіни1. Найчастіше запалення мигдаликів провокують ті самі патогени, що викликають ГРВІ. Серед них найпоширенішими є риновірус, а також респіраторно-синцитіальний вірус. Також досить популярними збудниками тонзиліту заведено вважати аденовірус та коронавірус. Усі ці патогени відрізняються відносно низькою вірулентністю та досить рідко провокують ускладнення1.

Серед малопоширених збудників ангіни також є вірус Епштейна-Барра, цитомегаловірус та ін.

Симптоми вірусної ангіни

Вірусна ангіна — це захворювання, яке зазвичай проявляється яскраво вираженою симптоматикою. Найпершим і основним симптомом такої хвороби стає біль у горлі. Він може починатися від незначної пирхоти, але досить швидко збільшує свою інтенсивність, стає практично нестерпним. Біль може віддавати в шию та вуха, ускладнювати процес ковтання та навіть робити його практично неможливим. При тяжкому перебігу ангіни хворий відчуває труднощі навіть у ковтанні слини.

Ознаки вірусної ангіни також включають:

  • набряклість мигдаликів — їх можна побачити неозброєним поглядом, лише заглянувши хворому в горло, вони перебувають у горлянці та виглядають як червоні шматки тканини з боків;
  • наліт на мигдаликах — такий симптом спостерігається далеко не завжди, проте може виникати при запаленні різної етіології;
  • збільшення шийних лімфовузлів, вони зазвичай стають болючими та спричиняють хворому додатковий дискомфорт;
  • ознаки інтоксикації, у тому числі головний біль, ломоту, відсутність апетиту, надмірну втому та розбитість;
  • неприємний запах із ротової порожнини.

Симптоми вірусної ангіни можуть включати інші ознаки, що залежать від особливостей збудника хвороби. Зокрема, ангіна, спричинена вірусом Коксакі, може виявлятися висипаннями на горлі у вигляді бульбашок, наповнених рідиною (вони нагадують висипання при вітрянці).

Також вірусна ангіна може супроводжуватись ознаками звичайної застуди, в т.ч. кашлем, закладеністю носа та ін. Нерідко при такому захворюванні спостерігається запалення не тільки мигдаликів, а й горла. У цьому випадку лікарі діагностують тонзилофарингіт.

Тонзиліт також може проявлятись атиповими симптомами, особливо в дітей. Серед них може бути блювання, біль у животі, нудота та ін.2.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика

При появі симптомів ангіни необхідно звертатися за медичною допомогою. Лікар проведе огляд та поставить правильний діагноз, допоможе відрізнити вірусне захворювання від бактеріальної інфекції та підкаже ефективні методи терапії. Відповідно до актуальних стандартів, диференціальний діагноз між вірусним та бактеріальним походженням хвороби може бути поставлений з урахуванням комплексу даних, у тому числі:

  • зібраного анамнезу;
  • клінічних симптомів;
  • даних лабораторних досліджень.

Лікарі звертають увагу на стан мигдаликів, супутню симптоматику та результати експрес-тестування на бета-гемолітичний стрептокок3.

Для диференціації між вірусною та бактеріальною ангіною може використовуватися модифікована шкала оцінювання стану пацієнта McIsaac. Згідно з нею пацієнт отримує по одному балу за наявність кожного з нижчеперелічених симптомів:

  • температура тіла понад 38 °С;
  • відсутність кашлю;
  • наявність набряку шийних лімфовузлів;
  • набряк та ексудат мигдаликів.

Також один бал нараховується, якщо вік пацієнта становить 3-14 років, та один бал забирається, якщо він більший за 45 років.

Таким чином, при сумарній кількості балів від 3 до 5 в пацієнта спостерігається висока ймовірність бактеріального тонзиліту (спричиненого бета-гемолітичним стрептококом). У такій ситуації пацієнту необхідний експрес-тест та мазок із зіву. Водночас бали до 3 з більшою ймовірністю вказують на вірусну ангіну, що не вимагає додаткових досліджень та зазвичай проходить без специфічного лікування3.

Однак якщо ангіна протікає важко, не виявляє схильності до спонтанної ремісії або характеризується одностороннім ураженням (запаленням лише одного мигдалика), пацієнту все ж таки рекомендована мікробіологічна діагностика — експрес-тест і зіскоб із зіву3.

Як лікувати вірусну ангіну

Для більшості пацієнтів вірусна ангіна є самовиліковною хворобою. Основою терапії такого захворювання є підтримуюча терапія, що включає:

  • відмову від фізичних навантажень — переважно постільний або напівпостільний режим;
  • знеболювання — для усунення болю в горлі рекомендують приймати нестероїдні протизапальні препарати;
  • гідратацію — активне вживання рідини;
  • дієту — обмеження продуктів, здатних подразнювати горло, а також гарячої їжі;
  • місцеве лікування за допомогою льодяників, полоскань та ін.

Лікування при вірусній ангіні може включати використання препарату Тонзипрет®. Це ліки на рослинній основі від відомого бренду Біонорика®. Вони містять кілька рослинних екстрактів, які мають комплексний вплив:

  • знеболювальний — допомагає позбутися болю та дискомфорту, полегшити ковтання та покращити самопочуття;
  • протизапальний — сприяє придушенню запального процесу в мигдаликах та ротовій порожнині;
  • імуномодулювальний — допомагає організму ефективніше боротися із хворобою.

Тонзипрет® можна використовувати, якщо розвинулась вірусна ангіна в дорослих та дітей. Ліки випускаються у двох лікарських формах — у вигляді таблеток для розсмоктування та оральних крапель, та їх можна застосовувати вже з 1 року життя. Препарат може допомогти прискорити одужання та знизити ризик ускладнень.

Зазвичай перерахованих заходів достатньо для одужання при вірусній ангіні. Як правило, тривалість такого захворювання становить 3-10 днів. При прогресуючому погіршенні самопочуття або відсутності поліпшень протягом 3-5 днів необхідно обов'язково звертатися за медичною допомогою.

Що стосується заходів профілактики вірусної ангіни, то на сьогодні немає специфічних методів, які б гарантували зниження ризику виникнення такої хвороби. Щоб зменшити ймовірність розвитку захворювання, варто підвищувати загальну опірність організму — відмовитися від шкідливих звичок, правильно та збалансовано харчуватися, проводити достатньо часу на свіжому повітрі, приділяти час фізичним навантаженням. Також лікарі рекомендують проводити щорічну вакцинацію від грипу та уникати громадських місць у період несприятливої епідеміологічної ситуації.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Jackie Anderson; Elizabeth Paterek. Tonsillitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
2Overview: Tonsillitis. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-.
3ТОНЗИЛІТ. КЛІНІЧНА НАСТАНОВА, ЗАСНОВАНА НА ДОКАЗАХ. МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПЕРТНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ІМЕНІ П.Л.ШУПИКА УКРАЇНСЬКЕ НАУКОВЕ МЕДИЧНЕ ТОВАРИСТВО ЛІКАРІВ ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІВ УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я