header banner articles

Першіння в горлі: що робити, коли сильно дере горло

Значна кількість людей звертається за медичною допомогою до сімейного лікаря чи отоларинголога зі скаргами на першіння в горлі. Виразність такого симптому може бути різною, але в будь-якому випадку він завдає вираженого дискомфорту та вимагає уважного до себе ставлення. Спробуємо розібратися, чому першить у горлі — розглянемо можливі причини такого симптому трохи детальніше.

Причини першіння у горлі

Найчастіше першіння в горлі, яке під час ковтання може переходити у відчутний біль, вказує на розвиток запального процесу у верхніх дихальних шляхах. Так може проявляти себе фарингіт та ларингіт, а також тонзиліт та назофарингіт. Якщо свербить горло при застуді, такий симптом нерідко доповнюється іншими ознаками захворювання — класичними симптомами застуди. Але іноді запальний процес у горлянці носить абсолютно неінфекційний характер і виникає під дією травмуючих факторів, у тому числі:

  • диму (в т.ч. та сигаретного);
  • подразнювальних напоїв, наприклад, міцного алкоголю;
  • занадто гарячої їжі або напоїв;
  • хімічні речовини — вони можуть потрапляти в горло разом з диханням або при випадковому ковтанні;
  • тривалого напруження голосових зв'язок (крику, тривалої розмови, особливо на підвищених інтонаціях).

Першіння в горлі не варто залишати поза увагою. Якщо не з'ясувати причини виникнення такого стану, проблема може посилюватись і викликати нові, більш неприємні симптоми. Серед можливих причин такого стану також є:

  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, при якій відбувається закидання вмісту шлунку в стравохід аж до горлянки, що супроводжується подразненням тканин;
  • порушення носового дихання (внаслідок простудних захворювань, травм та інших факторів), у цьому випадку слизова оболонка глотки пересихає та викликає почуття першіння;
  • хронічне подразнення задньої стінки глотки назальними ліками або виділеннями при хронічному синуситі;
  • алергічних реакціях, у тому числі на алергени в навколишньому середовищі (пил, пилок, шерсть).

Іноді першіння в горлі має зовсім несподівані причини. Такий симптом може спровокувати цукровий діабет — при такому захворюванні виникає сильна спрага, а слизові оболонки пересихають. Також його може спровокувати збільшена щитоподібна залоза, яка давить на структури горла. У цьому випадку хворому наче щось заважає при ковтанні.

Визначити точні причини виникнення першіння в горлі може лікар. Іноді для цього досить банального огляду та збору анамнезу, але найчастіше пацієнтам із такими скаргами потрібна повноцінна діагностика.

Симптоми

Першіння в горлі може супроводжуватися різними симптомами, проаналізувавши які лікар може зробити висновки про причини його виникнення. Зокрема, за простудної етіології такого дискомфорту, він може доповнюватися:

  • болем у горлі;
  • ринітом (так називають нежить);
  • загальним нездужанням;
  • підвищенням температури (далеко не завжди);
  • симптомами інтоксикації — у хворого ломить тіло, виникає слабкість, знижується апетит;
  • кашлем (спочатку сухим і нав'язливим, потім — з мокротинням).

Якщо першить у горлі та кашель, це може також вказувати на гастроезофагеальний рефлюкс. У такій ситуації симптоми посилюються в лежачому положенні і нерідко доповнюються нудотою. Хворі скаржаться на печію, яка пече всередині грудей, і відрижку з неприємним кислим присмаком. Кашель має сухий характер.

Якщо першить у горлі без кашлю, можливо, причина такої симптоматики криється у пересиханні слизових оболонок на тлі хронічного запалення носових пазух або інших факторів, що викликають порушення носового дихання.

Якщо в горлі свербить і сохне виключно вночі, можливо, це пов'язано з алергічними реакціями, наприклад, на пилового кліща або наповнювачі подушок. При алергії хворого також часто турбує нежить, свербіж у вухах, сльозотеча.

Діагностика

Якщо лоскоче у горлі до сліз, не можна залишати такий симптом поза увагою. Рекомендується проконсультуватися з лікарем — записатися на прийом до сімейного лікаря або отоларинголога. Фахівець проведе огляд, збере анамнез і, у разі потреби, призначить лікування. Під час діагностики лікар може звернути увагу на:

  • стан слизових оболонок — наявність подразнення, візуальних проявів запалення;
  • прохідність носових ходів та наявність слизу на задній стінці глотки;
  • наявність загальних симптомів нездужання;
  • збільшення щитоподібної залози та ін.

Пацієнту необхідно детально інформувати лікаря про всі тривожні симптоми. Вкрай важливо повідомити, якщо довгий час дере горло і якщо інтенсивність першіння зростає у певних ситуаціях (наприклад, у нічний час або після ситної їжі).

За необхідності лікар може відправити пацієнта до інших вузьких фахівців, у тому числі гастроентеролога, ендокринолога або алерголога. Комплексна діагностика допоможе визначити, чому постійно лоскоче горло та підібрати оптимальне лікування.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Що робити, коли першить горло?

Лікування першіння в горлі спрямоване на корекцію причин, що спричинили таке нездужання. Зокрема, якщо першить та дере в горлі через застуду, лікування зазвичай включає:

  • підвищене вживання рідини —теплої води чи чаю;
  • перебування в комфортному мікрокліматі — прохолодному приміщенні з достатнім рівнем вологості;
  • обмеження їжі та напоїв, здатних посилювати неприємну симптоматику (гарячих та гострих, також не рекомендовані тверді та крихкі продукти);
  • розсмоктування льодяників та таблеток з антисептичними властивостями — вони сприяють виробленню слини та покращують стан запаленого горла;
  • полоскання антисептичними розчинами — також допомагають зменшити негативну симптоматику.

При лікуванні першіння в горлі, спричиненого застудою, в домашніх умовах можна використовувати препарат Тонзипрет®. Це препарат на рослинній основі — він містить екстракти кількох лікарських рослин, які допомагають:

  • позбутися першіння та болю в горлі;
  • усунути запальний процес;
  • стимулювати місцевий імунітет для більш ефективної боротьби із хворобою.

Тонзипрет® може використовуватися для лікування захворювань горла та глотки в дитини та в дорослих. Його можна застосовувати в терапії дітей віком від 1 року. Різні форми випуску (таблетки для розсмоктування та краплі) дозволяють підібрати максимально зручний варіант для різних пацієнтів.

В інших випадках, методи лікування першіння в горлі підбираються в індивідуальному порядку, з урахуванням причин виникнення такого симптому:

  • при порушеннях носового дихання потрібне відновлення нормальної прохідності носових ходів — лікування хронічного синуситу або оперативне втручання для усунення викривлення носової перегородки;
  • при гастроезофагеальній рефлюксній хворобі хворому необхідна дієта, відмова від шкідливих звичок та прийом ліків, які пригнічують синтез соляної кислоти та забезпечують захист слизових оболонок стравоходу;
  • при алергічних захворюваннях необхідно вжити заходів щодо припинення контактів з алергенами (потрібно позбавлятися пилозбірників, замінити подушки та ковдри на вироби з гіпоалергенних матеріалів тощо);
  • при цукровому діабеті потрібне комплексне лікування, спрямоване на нормалізацію рівня цукру в крові та профілактику ускладнень;
  • при порушеннях у роботі щитоподібної залози лікар призначає ліки для нормалізації гормонального рівня, але при значному збільшенні органа може знадобитися оперативне лікування.

Першіння в горлі — це досить дискомфортне відчуття, яке не варто терпіти. При виникненні такого симптому потрібно розібратися в причинах його появи та вжити заходів щодо нормалізації стану.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Robert R. Tanz. Sore Throat. Nelson Pediatric Symptom-Based Diagnosis. 2018 : 1–14.e2.
2Roberta Pellegrino, Edoardo Timitilli, Maria Carmen Verga etc. Acute pharyngitis in children and adults: descriptive comparison of current recommendations from national and international guidelines and future perspectives. Eur J Pediatr. 2023; 182(12): 5259–5273.
3Gunjan Gupta; Kunal Mahajan. Acute Laryngitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я