hero banner children

Що робити, коли в дитини болить горло?

Біль у горлі в дитини — це одна з найчастіших причин звернення за медичною допомогою. І водночас такий стан є поширеним приводом призначення антибактеріальної терапії дітям. Проте така симптоматика найчастіше має вірусну етіологію1. І батькам потрібно володіти інформацією про те, що може її викликати, як поводитися, якщо болить горло в дитини, і яким може бути лікування болю в горлі.

Причини болю у горлі

Більшість причин болю в горлі є небактеріальними. Вони не вимагають антибіотикотерапії та не полегшуються антибіотиками. Однак важливу роль відіграє точність діагностики — стрептококова інфекція вимагає своєчасного виявлення та відповідної терапії для профілактики серйозних гнійних і негнійних інфекцій1.

Найчастіше, якщо у дитини сильно болить горло, то винуватцями цього є віруси. При цьому відрізнити вірусні інфекції від бактеріальних досить складно, але є деякі підказки, які можуть полегшити це завдання. Зокрема, супутні симптоми кон'юнктивіту, нежитю, кашлю, несправжнього крупу та ларингіту часто зустрічаються при вірусних інфекціях, але вкрай рідко при бактеріальних1.

Найпоширенішими збудниками, які викликають біль у горлі в дітей, є аденовірус, вірус Епштейна-Барра та вірус Коксакі1. Також до можливих провокаторів хвороби відносять риновірус, коронавіруси, респіраторно-синцитіальний вірус, вірус парагрипу та метапневмовірус людини2. Більшість перерахованих збудників легко передаються від хворої людини здоровим повітряно-краплинним шляхом. Поширення інфекцій у дитячих колективах відбувається особливо швидко, що пояснюється тісним контактом дітей між собою. Дітям раннього віку хвороба може передаватися від старших братів та сестер або від батьків.

Симптоми

Початковою стадією вірусних інфекцій є проникнення вірусу в тканини ротоглотки, що спричиняє запалення та біль. Дитина скаржиться, що їй боляче ковтати. Через деякий час у неї може виникати сухий кашель і нежить. Якщо відбувається враження голосових зв'язок і розвиток ларингіту, голос стає охриплим, а у важких випадках взагалі зникає голос. Можливі симптоми інтоксикації, у тому числі лихоманка (іноді спостерігається висока температура до 39°C і вище). Деякі вірусні агенти можуть спровокувати появу пухирчастої висипки на мигдаликах та задній стінці глотки.

Варто зазначити, що охриплий голос у дітей віком до 6 років потребує особливо уважного до себе ставлення — у такому віці ларингіт може провокувати виникнення нападів несправжнього крупу, при якому спостерігається набряк та спазм гортані. Такий стан виникає, як правило, у нічний або ранковий час і проявляється:

  • сухим гавкітливим кашлем;
  • хрипами;
  • неможливістю повноцінного дихання;
  • посинінням носогубного трикутника.

Несправжній круп у дітей потребує негайного надання першої допомоги, а за прогресуючого розвитку — термінового виклику невідкладної допомоги.

При бактеріальній інфекції дітей також непокоїть гострий біль у горлі, при цьому він може повністю порушувати можливість ковтання. Бактеріальна інфекція часто супроводжується:

  • значним підвищенням температури;
  • відсутністю нежитю;
  • появою нальоту на мигдаликах чи гнійних пробок;
  • значною інтоксикацією;
  • збільшенням лімфатичних вузлів на шиї3.

Різкий біль у горлі в дітей вимагає звернення за медичною допомогою для огляду та встановлення діагнозу. Зокрема, диференціювати бактеріальну інфекцію від вірусної допоможе спеціальний експрес-тест, який може підтвердити наявність стрептокока в горлі буквально за кілька хвилин.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Лікування горла в домашніх умовах

Якщо дитина захворіла, чим лікувати в домашніх умовах підказує лікар після визначення причин виникнення такого симптому. Адже якщо йдеться про вірусну інфекцію, терапія носить переважно неспецифічний характер, а бактеріальна ангіна може вимагати вже зовсім іншої терапії, в тому числі використання антибактеріальних препаратів. Але незалежно від причин болю в горлі лікування зазвичай включає:

  • застосування нестероїдних протизапальних засобів — такі ліки допомагають зняти біль у горлі, а також знижують температуру в разі її наявності;
  • дотримання напівпостільного режиму — виключення надмірної активності;
  • вживання значної кількості рідини — звичайної води або теплого чаю;
  • обмеження продуктів та напоїв, здатних подразнювати та травмувати чутливе горло;
  • полоскання антисептичними розчинами, розсмоктування льодяників з антисептичними властивостями.

Також полегшити біль у горлі може допомогти морозиво. Воно знижує чутливість нервових рецепторів та полегшує набряк і запалення, що сприяє поліпшенню самопочуття.

Перша допомога при хибному крупі

У разі, якщо запалення в горлі призводить до появи симптомів несправжнього крупу, необхідно викликати швидку допомогу і виконати кілька послідовних дій:

  • всадити дитину в ліжку;
  • заспокоїти малюка (переляк може посилити спазм гортані);
  • відкрити двері балкона або вийти з дитиною на балкон (холодне вологе повітря полегшить самопочуття). Також можна закритися з дитиною у ванній та відкрити кран з гарячою водою на повну, щоб ванна наповнилася парою.

Перелічені заходи допоможуть полегшити спазм та набряк гортані і зменшать ризик дихальної недостатності. Взагалі при осиплості горла в дітей лікарі рекомендують вже з вечора подбати про те, щоб у кімнаті дитини було вологе та прохолодне повітря. Це знизить ризик виникнення нападу несправжнього крупу.

У жодному разі не можна давати дитині ліки, особливо антибіотики, без консультації лікаря. По-перше, лише лікар може оцінити доцільність використання таких препаратів. По-друге, антибіотики, якщо їх потрібно застосовувати, повинні підбиратися індивідуально з урахуванням клінічної картини (симптомів), результатів діагностики та особливостей дитини. По-третє, невиправдане застосування антибіотиків надалі може збільшити стійкість бактерій до інфекцій та ускладнити можливість подальшого проведення антибактеріальної терапії.

Тонзипрет® у лікуванні хворого горла

Якщо ви шукаєте, як знеболити горло у дитини та прискорити одужання при фарингіті, ларингіті або тонзиліті, варто звернути увагу на препарат Тонзипрет®. Це натуральні ліки на рослинній основі (в його складі містяться екстракти трьох лікарських рослин), які надають комплексний вплив при болі в горлі:

  • знеболює — зменшує вираженість неприємної симптоматики;
  • пригнічує запальний процес — має протизапальні властивості;
  • допомагає організму боротись з інфекцією — має імуностимулювальну дію.

Тонзипрет® у краплях та таблетках для розсмоктування можна використовувати вже в 1 рік життя дитини. Також такий засіб підходить і дорослим.

Коли звернутися до лікаря?

При появі болю в горлі краще звертатися до лікаря в день виникнення симптомів або наступного дня після цього. Лікар оцінить ризик бактеріальної інфекції та дасть коректні призначення щодо подальшого лікування.

Також існує ряд червоних прапорців, які є показанням для негайної консультації з лікарем в процесі перебігу хвороби. Так, медична допомога необхідна, якщо постійно болить у дитини горло — при тривалості симптомів понад 2 тижнів. Також викликати лікаря потрібно в разі асиметричного набряку мигдалин, слинотечі, симптомах шоку, порушеннях дихальної функції, токсичному зовнішньому вигляді, нічному апное (епізодах припинення дихання під час сну) та сильному безперервному болю1.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Robert R. Tanz. Sore Throat. Nelson Pediatric Symptom-Based Diagnosis. 2018 : 1–14.e2.
2Joan L Robinson. Paediatrics: how to manage pharyngitis in an era of increasing antimicrobial resistance. Drugs Context. 2021; 10: 2020-11-6.
3Graham Worrall. Acute sore throat. Can Fam Physician. 2011 Jul; 57(7): 791–794.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я