hero banner children

Як вибрати ліки проти фарингіту для дітей?

Гострий фарингіт у дітей дуже поширене явище. На нього припадає 2-5% амбулаторних звернень, і, за даними статистики, така хвороба є однією з основних причин призначення антибіотиків дітям. Проте причини її розвитку переважно криються в інфікуванні вірусами, найпоширенішими з яких є аденовірус, вірус Епштейн-Барра, а також вірус Коксакі. Лише у 25% випадків таке захворювання провокується бета-гемолітичним стрептококом, що потребує проведення антибактеріальної терапії1.

Особливості фарингіту у дітей

Найчастіше фарингіт у дитини розвивається в холодні місяці року, коли в навколишньому середовищі переважають різноманітні респіраторні віруси. Для всіх цих збудників характерне легке та швидке поширення серед членів сім'ї в будинку, при цьому діти страждають від них в першу чергу. Бета-гемолітичний стрептокок частіше викликає фарингіт у дітей взимку і ранньою весною, а його мішенню, як правило, стають діти 5-15 років2. Також таке захворювання може бути викликане гонококами.

Попри те, що гострий бактеріальний фарингіт, спричинений бета-гемолітичним стрептококом, має певні особливості перебігу, жоден з його симптомів не можна розглядати як специфічну ознаку бактеріальної інфекції2. Класичними ознаками хвороби заведено вважати:

  • різке виникнення печіння, сухості, дискомфорту, пирхоти та хворобливості при ковтанні;
  • неглибокий кашель;
  • сиплий голос.

Хвороба нерідко супроводжується підвищенням температури до дуже високих показників. На фоні гіпертермії дітей турбує виражений інтоксикаційний синдром, у тому числі головний біль, зникнення апетиту, болючість у суглобах та м'язах.

У немовлят хвороба протікає набагато важче. У них спостерігається переважання загальної симптоматики, зокрема. виражена лихоманка, капризність, порушення сну, надлишкове слиновиділення, зниження апетиту, порушення ковтання. Може виникати нежить, кон'юнктивіт, а також висипання на тілі.

Важливість вибору правильного препарату для лікування фарингіту в дітей

Вибрати правильні препарати для лікування фарингіту в дітей дуже важливо, тому що в малюків захворювання може набувати важкого характеру та давати ускладнення, у тому числі бактеріальні. Крім того, далеко не всі діти погоджуються проводити місцеві процедури, наприклад полоскати рот.

Тому при виникненні симптомів хвороби слід звертатися за медичною допомогою. Кваліфікований лікар допоможе підібрати ліки від фарингіту для дітей та розписати схему лікування.

Зазвичай терапія включає низку неспецифічних заходів, зокрема:

  • виключення подразнювальної їжі (в т.ч. гострої, кислої, пряної, холодної, гарячої);
  • виключення впливу агресивних факторів, у тому числі диму (пасивне куріння для дітей є дуже небезпечним і може збільшувати ризики ускладнень);
  • забезпечення комфортного мікроклімату в приміщенні, в т.ч. температури на рівні 18-20 ° С та вологості на рівні не менше 55%;
  • обмеження голосового навантаження;
  • підвищене вживання рідини.

Грудних дітей потрібно прикладати до грудей на вимогу. Якщо дитина відмовляється від грудей, необхідно пропонувати їй їх частіше.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Чинники вибору препарату для лікування фарингіту в дітей

Терапія фарингіту спрямована насамперед на корекцію симптомів, загальну підтримку організмів та полегшення інтоксикації. Однак, чим лікувати фарингіт у дитини, може розписати тільки лікар після огляду маленького пацієнта.

Препарати для лікування дітей повинні відповідати таким критеріям:

  • бути придатними для конкретної вікової групи;
  • бути зручними в застосуванні;
  • надавати комплексний вплив для скорочення кількості препаратів, що приймаються;
  • мати низький ризик виникнення побічних ефектів;
  • не мати неприємного смаку для комфорту застосування в дітей.

Для лікування фарингіту використовують різні групи медикаментів. Серед них можуть бути:

  • знеболювальні та жарознижувальні засоби (на основі ібупрофену або парацетамолу);
  • місцеві антисептики для обробки хворого горла (полоскання, таблетки для розсмоктування);
  • загальнозміцнювальні та імуностимулювальні засоби.

При бактеріальній інфекції лікар може призначити прийом антибіотиків. А якщо хвороба ускладнюється приєднанням алергічної реакції — антигістамінні засоби3.

Тонзипрет® у лікуванні фарингіту в дітей

Вибираючи препарати при фарингіті в дітей можна звернути увагу на Тонзипрет® від Біонорика СЕ. Ці ліки містять лише природні компоненти — екстракти лікарських рослин, у тому числі стручкового перцю, гваякового дерева, а також латиноса американського. Тонзипрет® рекомендують застосовувати при гострих та хронічних запальних процесах у горлянці та горлі. Він надає комплексний вплив:

  • пригнічує запальний процес, що може сприяти якнайшвидшому одужанню;
  • зменшує вираженість неприємних відчуттів — має знеболювальні якості;
  • допомагає організму впоратися з інфекцією якнайшвидше — стимулює роботу імунітету.

Тонзипрет® випускається у двох лікарських формах — це краплі та таблетки при фарингіті в дітей. Обидві форми ліків можна використовувати в домашніх умовах для лікування маленьких пацієнтів вже з одного року життя. Детальні рекомендації щодо дозування та особливостей застосування засобу наведено в інструкції до препарату.

Профілактика та поради для батьків з лікування фарингіту у дітей

Зазвичай гострий фарингіт проходить у дітей вже за 7-14 днів. У разі ускладнень хвороба може тривати й довше.

Для зниження ризику виникнення фарингіту в дітей рекомендовані процедури, що гартують, заходи для загального підвищення опірності організму, проведення специфічної вакцинопрофілактики, а також підтримання оптимального мікроклімату в житлі та збалансоване різноманітне харчування. Важливу роль також відіграє своєчасне звернення до лікарів при виникненні хвороб ЛОР-органів, своєчасне лікування хвороб ротової порожнини та травного тракту.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Roberta Pellegrino, Edoardo Timitilli, Maria Carmen Verga etc. Acute pharyngitis in children and adults: descriptive comparison of current recommendations from national and international guidelines and future perspectives. Eur J Pediatr. 2023; 182(12): 5259–5273.
2Michael A. Gerber. Diagnosis and Treatment of Pharyngitis in Children. Pediatr Clin North Am. 2005 Jun; 52(3): 729–747.
3D. Jobst, P. Velling, and E. Wenzel. Atemwegsinfekte. Facharztprüfung Allgemeinmedizin. 2020 : 197–218.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я