header banner articles

Тонзиліт без температури: чи можливий такий прояв хвороби?

Тонзиліт, або ангіна, — дуже поширене інфекційне захворювання. За такої хвороби відбувається запалення мигдаликів — грудок лімфоїдної тканини, розташованих у задній частині горла. Найчастіше такий стан має вірусну природу, але іноді він може бути спричинений і бактеріальною інфекцією. Тонзиліт зазвичай протікає з вираженим підвищенням температури. Дуже рідко при розвитку запалення мигдаликів температурні показники залишаються в нормі. Спробуємо розібратися, чи може бути тонзиліт без температури, і чому лихоманка може бути відсутньою.

Тонзиліт без підвищення температури: можливі причини

Сильна лихоманка типова для стрептококового тонзиліту — ангіни, викликаної бета-гемолітичним стрептококом. Але іноді така інфекція виникає й без розвитку симптомів. Багато людей помилково вважають, що лихоманка вказує на активність імунної системи, а її відсутність, навпаки, на проблеми з імунітетом у дитини чи дорослої. Але насправді тут немає жодного взаємозв'язку. Так, у людей з тяжкими порушеннями імунітету (наприклад, ВІЛ) імунна відповідь дійсно може бути порушена, що впливає на перебіг хвороби. Але й у звичайної людини з хорошою опірністю організму, у тому числі й у дітей, імунна система далеко не завжди реагує на інфекцію лихоманкою.

Також гострий тонзиліт може протікати без температури, якщо він має вірусну або грибкову етіологію (останній варіант зустрічається у дітей та дорослих дуже рідко та, як правило, корелюється з порушеннями опірності організму). Що стосується вірусів, то в переважній більшості випадків запалення мигдаликів викликається саме такими мікроорганізмами. І найпоширенішими збудниками, що викликають вірусний тонзиліт, є аденовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, риновіруси, а також віруси парагрипу.

Ще ангіна без температури може протікати в разі, якщо у хворого спостерігається загострення хронічного тонзиліту. Про хронізацію процесу говорять у тому випадку, якщо епізоди запалення мигдаликів повторюються у хворого з регулярністю (більш як 7 разів на рік або більш як 5 разів на рік протягом дворічного періоду або понад 3-х разів на рік протягом трирічного періоду). Хронічний тонзиліт часто бактеріальний, він може розвиватися при:

  • недостатньо правильному та своєчасному лікуванні гострої інфекції — коли гнійний тонзиліт не проходить повністю;
  • інфікування штамами бактерій, які виявляють стійкість до антибіотиків;
  • ослаблення імунної системи.

Зазвичай хронічний тонзиліт загострюється раптово — під впливом переохолодження, вживання холодних напоїв, через стрес та вплив інших факторів. І загострення можуть відбуватися без підвищення температури.

Симптоми тонзиліту без температури

Ознаки тонзиліту, який супроводжується підвищенням температури, зазвичай нічим не відрізняються від симптомів звичайної хвороби. Зокрема, якщо йдеться про гостру інфекцію або загострення хронічної ангіни, хворого турбує:

  • сильний біль у горлі;
  • порушення ковтання;
  • підвищене слиновиділення;
  • погіршення загального самопочуття.

Якщо йдеться про вірусну інфекцію, також можливе приєднання риніту та кашлю. Іноді спостерігаються симптоми загальної інтоксикації — головний біль, ломота, зниження апетиту.

Під час запального процесу мигдалики стають збільшеними — їх можна побачити неозброєним оком. Вони виглядають червоними, пухкими, можуть покриватися нальотом або містити вкраплення білого кольору — пробки.

Тонзиліт без температури та болю в горлі — досить рідкісне явище. Така ситуація може спостерігатися поза загостренням хронічного тонзиліту, коли хворого турбує лише першіння, осиплість та деякий дискомфорт у горлі. Також у нього може виникати неприємний запах із рота. Досить часто спостерігається підвищена втома та млявість. Навіть поза загостренням мигдалики при хронічному тонзиліті виглядають хворими — рихлими, запаленими і, часто, з пробками гною.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагноз та лікування тонзиліту без температури

При появі ознак тонзиліту та вираженому збільшенні мигдаликів краще не займатися самолікуванням, а звертатися за допомогою до лікаря — сімейного лікаря або отоларинголога. Фахівець проведе огляд, збере анамнез та направить пацієнта на додаткову діагностику, щоб поставити правильний діагноз. Зокрема, для визначення причин виникнення запалення мигдаликів може знадобитися експрес-тест на стрептококи (у разі гострого перебігу інфекції) або зіскоб з мигдаликів для подальшого мікробіологічного дослідження. Останнє може доповнюватись посівом на чутливість, який покаже, які ліки будуть найефективнішими при лікуванні.

Після встановлення діагнозу лікар підкаже як лікувати тонзиліт без температури і чи потрібні антибіотики. Якщо йдеться про вірусне захворювання, терапія зазвичай має неспецифічний характер і включає:

  • напівпостільний режим;
  • інтенсивне вживання рідини;
  • дотримання дієти — відмова від продуктів/напоїв, здатних подразнювати горло;
  • полоскання та/або застосування місцевих антисептичних засобів;
  • прийом знеболювальних препаратів (у разі сильного болю в горлі).

Якщо підтверджується гострий бактеріальний тонзиліт, до перерахованих рекомендацій можуть додатись антибіотики. Вони допомагають знищити збудника хвороби та знижують ризик ускладнень. Також антибактеріальна терапія може бути необхідна у разі діагностованого хронічного тонзиліту бактеріальної етіології (проте в цьому випадку антибіотики підбираються після аналізу на чутливість).

Якщо йдеться про грибковий тонзиліт, дуже важливо виявити фактори, які призвели до його виникнення. Для лікування хвороби застосовують антимікотичні (протигрибкові) препарати.

Незалежно від причин виникнення тонзиліту на допомогу при лікуванні такої хвороби може прийти Тонзипрет®. Цей препарат на натуральній основі — у його складі знаходяться виключно природні компоненти (рослинні екстракти), які мають комплексний вплив:

  • протизапальний;
  • знеболювальний;
  • імуностимулюючий.

Тонзипрет® допомагає зняти симптоми, а також покращити локальний імунітет у ротоглотці. Препарат покращує самопочуття та сприяє якнайшвидшому одужанню. Його можна використовувати як при гострій, так і при хронічній формі захворювання. У разі хронічної ангіни такий засіб може бути корисним у зниженні ризику загострень захворювання.

Запобігання тонзиліту та рекомендації для пацієнтів

Багато пацієнтів цікавляться, чи заразний тонзиліт без температури. І справді, людина з такою хворобою справді може бути небезпечною для оточуючення — як віруси, так і бактерії, і грибки можуть передаватися іншим людям повітряно-краплинним, контактним та побутовим шляхом. Хронічний тонзиліт у стадії ремісії вважається не таким заразним.

Для зниження ризику інфікування рекомендується дотримуватись базових принципів гігієни, підвищувати опірність організму (зміцнювати імунітет), а також мінімізувати контакти з іншими людьми під час несприятливих епідеміологічних умов.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Jackie Anderson; Elizabeth Paterek. Tonsillitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
2Overview: Tonsillitis. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-.
3Graham J. Worral. Acute sore throat. Can Fam Physician. 2007 Nov; 53(11): 1961–1962.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я