hero banner children

Гнійна ангіна у дітей: діагностика та лікування

Ангіна, або тонзиліт, — вкрай поширене захворювання серед дітей, що призводить до запалення мигдаликів (гланд). Ці органи складаються з лімфатичної тканини і є важливим компонентом імунної системи — саме вони є першою лінією захисту від різних патогенів. Про розвиток гнійної ангіни говорять у тому випадку, коли запалення таких органів супроводжується появою на них гнійного ексудату. Спробуємо розглянути можливі причини гнійної ангіни в дітей та методи лікування такої хвороби трохи детальніше.

Причини гнійної ангіни

Наліт на мигдаликах може утворюватись під впливом активності різних патогенних мікроорганізмів. Бактерії та віруси, що викликали хворобу, проникають у слизову оболонку гланд та викликають запальний процес, подразнення та почервоніння цієї області, що згодом супроводжується секрецією тонзилярного ексудату.

Найпоширенішими вірусами, які можуть викликати появу нальоту на мигдаликах, — це аденовіруси, вірус Епштейн-Барра, риновірус, респіраторно-синцитіальний вірус1.

У дітей віком 5-15 років причиною появи нальоту на мигдаликах може бути інфікування бета-гемолітичним стрептококом (у дітей більш раннього віку така причина ангіни спостерігається вкрай рідко). Ангіна бактеріальної етіології найчастіше виявляється наприкінці зими та на початку весни. Патогенні мікроорганізми легко передаються від людини до людини, переважно повітряно-краплинним шляхом — при вдиханні бактерій, що поширюються в навколишньому середовищі під час кашлю або чхання. Також ще один варіант, як передається гнійна ангіна в дітей, це контактним способом — при прямому контакті з виділеннями дихальних шляхів. Поширення бета-гемолітичного стрептокока відбувається дуже швидко в колективі та серед членів сім'ї1.

Симптоми гнійної ангіни

Симптоми гнійної ангіни в дітей допомагають відрізнити вірусну інфекцію від бактеріальної. Усі види тонзиліту виявляються болем у горлі — хворі скаржаться, що їм боляче ковтати, та відчувають постійний дискомфорт. Гланди при цьому значно збільшуються в розмірах, стають почервонілими, набувають рихлої структури. Вірусна інфекція може супроводжуватись:

  • підвищенням температури (як правило, незначним);
  • кашлем;
  • нежитю та закладеністю носа;
  • кон'юнктивітом;
  • набряком та запаленням голосових зв'язок;
  • діареєю;
  • охриплістю голосу;
  • появою виразок у ротовій порожнині.

Ознаки залежать від того, який саме вірус викликав захворювання. Зокрема, вірус Епштейна-Барра часто провокує появу крововиливів на піднебінні, а вірус Коксакі (один з ентеровірусів) — висипання у вигляді бульбашок на задній стінці глотки.

Бактеріальний тонзиліт зазвичай проявляється:

  • двостороннім збільшенням мигдалин;
  • гнійним нальотом на мигдаликах;
  • вираженою лихоманкою;
  • болючим збільшенням лімфатичних вузлів на шиї;
  • відсутністю нежитю та кашлю;
  • сильним болем у горлі, який значно ускладнює навіть проковтування слини.

Скільки днів тримається температура при ангіні залежить від багатьох факторів, але в першу чергу — від індивідуальних особливостей організму.

Варто враховувати, що білі вкраплення в мигдаликах, які виглядають як шматки, не варто розглядати як прояв гнійної ангіни, якщо таке явище не доповнюється симптомами запалення. Такі грудки звуться пробками чи тонзилітами, і вони являють собою живу біоплівку — результат життєвої активності бактерій3. Прибрати гнійники такого типу допоможе лікар.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика та лікування гнійної ангіни

При появі симптомів ангіни у малюка варто звертатися за медичною допомогою.

Виявлення гнійного нальоту на мигдаликах лікарі розглядають як показання для проведення експрес-тесту на бета-гемолітичний стрептокок, а також для зіскобу з мигдаликів для мікробіологічного дослідження. Також лікар збирає анамнез та оглядає пацієнта.

Правильна та своєчасна діагностика дозволяє відрізнити вірусну інфекцію від бактеріальної та визначитися, чим лікувати гнійну ангіну в дітей. Зокрема, якщо підтверджується наявність бактеріального збудника, лікар може призначити прийом антибіотиків. Батькам у жодному разі не можна використовувати їх за власною ініціативою, тому що в такому лікуванні далеко не завжди є сенс. Також невиправдане застосування антибіотиків може підвищувати ризик виникнення патологічної стійкості бактерій до лікування.

Незалежно від поставленого діагнозу лікування зазвичай включає:

  • спокій — потрібно обмежити рухову активність хворого;
  • інтенсивне вживання рідини — звичайної чистої води або теплого чаю;
  • обмеження вживання продуктів та напоїв, здатних травмувати горло;
  • полоскання антисептиками — допоможе прибрати гній з горла при ангіні та може прискорити пригнічення запального процесу.

Щоб полегшити інтенсивний біль у горлі та/або знизити температуру, можна використовувати звичайні нестероїдні протизапальні препарати. Дозування таких засобів розраховується з урахуванням ваги дитини.

Лікування в домашніх умовах також може включати використання препарату Тонзипрет®. Ці ліки на рослинній основі — в їхній основі знаходяться екстракти лікарських рослин. Такі компоненти підібрані таким чином, щоб надавати комплексний вплив на горло та мигдалики:

  • усувати біль;
  • пригнічувати запалення;
  • стимулювати власний імунітет для боротьби із хворобою для якнайшвидшого одужання.

Препарат може полегшити перебіг захворювання та скоротити його тривалість. Він випускається у двох лікарських формах. Це краплі та таблетки для розсмоктування — обидва варіанти дуже зручні у застосуванні. А використовувати їх можна вже в 1 рік дитини.

Можливі ускладнення

Багато батьків цікавляться, чим небезпечна гнійна ангіна у дітей. Навіть вірусне захворювання може давати різні ускладнення, зокрема бактеріальні. А у разі тонзиліту, викликаного бета-гемолітичними стрептококами, ризик розвитку ускладнень набагато вищий. Серед можливих негативних наслідків гострого бактеріального тонзиліту:

  • перитонзилярний абсцес — скупчення гною в тканинах мигдаликів, глотці та заглотковому просторі (частіше спостерігається у підлітків);
  • ревматична лихоманка — запальне ураження великих суглобів, артрит найчастіше мігрувальний, асиметричний та болючий;
  • ревмокардит — запалення клапанів серця;
  • гострий гломерулонефрит — ураження нирок, що виникає внаслідок зараження стрептококами.

Розвиток ускладнень при стрептококовому тонзиліті можна запобігти за допомогою лікування антибіотиками1.

Профілактика хвороби

Профілактика гнійної ангіни у дітей має неспецифічний характер і включає:

  • загальне зміцнення опірності організму;
  • підвищення місцевого імунітету — вживання холодних продуктів та напоїв (привчати дітей до них потрібно поступово);
  • регулярне перебування на свіжому повітрі, здорова фізична активність;
  • збалансоване та різноманітне харчування;
  • обмеження відвідувань громадських місць у період несприятливої епідеміологічної ситуації.

Якщо ж гнійна ангіна в дитини вже розвинулася, дуже важливо пройти комплексне лікування під наглядом лікаря. Воно знизить ризик ускладнень та допоможе уникнути розвитку хронічної форми інфекції.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Jackie Anderson; Elizabeth Paterek. Tonsillitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
2Robert R. Tanz. Sore Throat. Nelson Pediatric Symptom-Based Diagnosis. 2018 : 1–14.e2.
3K. Yellamma Baia, and B. Vinod Kumar. Tonsillolith: A polymicrobial biofilm. Med J Armed Forces India. 2015 Jul; 71(Suppl 1): S95–S98.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я