header banner articles

Лікування аденоїдів у дорослих

Аденоїди – це невеликі розростання лімфоїдної тканини, розташовані у верхній частині горла за порожниною носа. Вони схожі на мигдалики (гланди) і знаходяться прямо над ними, але побачити їх напряму неможливо. Аденоїди є частиною імунної системи, яка допомагає запобігати інфекційним захворюванням і боротися з ними. Вони досягають максимального розміру в дітей віком 3-7 років, а з 10 років потроху починають атрофуватися. Атрофія зазвичай завершується до 20 років. Однак іноді збільшення аденоїдів можливе й у дорослих пацієнтів1.

Причини аденоїдів у дорослих

Збереження аденоїдної тканини у дорослих може пояснюватись хронічним запаленням. Зазвичай воно починається ще в дитинстві, у цьому випадку аденоїди просто не можуть атрофуватися під впливом постійного слабкого запального процесу. Набагато рідше проблема виникає через повторне розростання вже регресуючих аденоїдних тканин. Можливими факторами, які можуть стимулювати такі процеси, вважають:

  • забруднення навколишнього середовища;
  • нікотинову залежність;
  • порушення імунітету (у т.ч. трансплантація органів, ВІЛ-інфекція);
  • алергічні захворювання;
  • часті інфекції.

Ще гіпертрофія аденоїдів у дорослих може пояснюватися розвитком злоякісних новоутворень (раку), у тому числі синоназальної карциноми та лімфоми.

Симптоми аденоїдів

Ознаки збільшення аденоїдної тканини багато в чому залежать від ступеня патології. У важких випадках аденоїди досягають розмірів м'яча для пінг-понгу, у цій ситуації вони можуть повністю блокувати потік повітря через носові ходи. Але навіть незначне збільшення ускладнює повноцінний протік повітря, змушуючи людину відкривати рот для отримання достатньої кількості кисню. Ще аденоїди можуть впливати на голос2.

Якщо у дорослого збільшуються аденоїди, симптоми можуть включати:

  • закладеність носа;
  • ротове дихання;
  • гнійні виділення з носа (при запаленні);
  • гугнявість;
  • обструктивне апное уві сні (при такому стані у хворого під час сну періодично виникають епізоди відсутності дихання, які тривають від 10 секунд та більше);
  • хропіння;
  • погіршення нюху;
  • головні болі та болі в обличчі;
  • чхання, відчуття свербіння в носі3.

Порушення носового дихання викликають закономірний дефіцит надходження кисню до організму. І такий брак значно погіршує загальне самопочуття, викликає зниження розумової активності, підвищену втомлюваність та слабкість, погіршення уважності та значне порушення працездатності.

Багато дорослих ігнорують постійну закладеність носа. А лікарі нерідко списують такий симптом на патологію носа чи пазух. Проте, згідно з актуальними рекомендаціями, гіпертрофію аденоїдів завжди варто враховувати при диференціальній діагностиці дорослих, які страждають на двосторонню назальну обструкцію4.

Перерахована симптоматика може турбувати хворих навіть без супутніх симптомів ГРВІ. У разі застуди збільшені аденоїди можуть розростатись ще більше і запалюватися, що тільки посилює стан. Запалення аденоїдів лікарі класифікують як аденоїдит.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика

Діагностикою та лікуванням аденоїдів займається лікар-отоларинголог. При підозрі на збільшення аденоїдів у дорослих він може проводити фізичний огляд пацієнта, зокрема його носа, вух і горла. Для уточнення ступеня аденоїдних вегетацій та детального огляду проводиться:

  • ендоскопічне дослідження — проводиться шляхом введення в носові ходи гнучкої трубки ендоскопа (приладу з камерою, що передає картинку на екран) та дозволяє побачити аденоїди, щоб оцінити їх розмір;
  • КТ або МРТ – складніше дослідження, яке візуалізує патології організму шляхом сканування та забезпечує високу точність діагностики;
  • морфологічне дослідження тканин аденоїдів – при підозрі на злоякісні новоутворення.

Найголовнішим методом діагностики аденоїдів у дорослих є ендоскопічне дослідження. Також воно проводиться у межах визначення показань до оперативного втручання. Така маніпуляція не потребує особливої підготовки, проводиться в кабінеті ЛОР і вважається високоточним діагностичним методом, який водночас є дуже простим у виконанні та інформативним.

Варто враховувати, що гіпертрофія аденоїдів у дорослих нерідко поєднується з іншими патологіями носа, такими як дефект (викривлення) носової перегородки, гіпертрофією носових раковин, алергією та хронічним синуситом3.

Лікування

Самі по собі збільшені аденоїди в дорослих, які не проявляються ніякими симптомами, не є приводом для проведення терапії, як і в педіатричній практиці. Однак якщо говорити про хронічний запальний процес та стійкі порушення носового дихання, пацієнту можуть бути призначені різні консервативні методики або оперативне лікування.

Якщо у дорослого виявили аденоїди, як лікувати їх вирішує виключно лікар. У випадку вираженої гіпертрофії тканин таких органів, що спричиняє клінічно вагомі ознаки, виконується оперативне лікування – аденотомія.

У всьому світі золотим стандартом хірургічного лікування аденоїдних вегетацій є застосування ендоскопічного обладнання. Ендоскопічна аденотомія виконується виключно під наркозом, при цьому лікарі контролюють процес видалення тканини, що розрослася, візуально, оскільки ендоскоп обладнаний камерою. Це малотравматичне втручання дозволяє лікареві максимально точно і одночасно ефективно позбавити хворого проблеми збільшених аденоїдів. При цьому після операції хворому слід залишатися в стаціонарі недовго, як правило, не більше ніж добу.

Як знизити ймовірність запалення аденоїдів

Щоб знизити ймовірність запалення аденоїдів у дорослих, рекомендується насамперед своєчасно лікувати хвороби ЛОР-органів, у тому числі глотки та носоглотки, щоб знизити ризик хронізації запального процесу. І на допомогу в цьому непростому завданні може прийти препарат на натуральній рослинній основі Тонзипрет®. Це натуральний продукт від відомого бренду Біонорика СЕ, який створений для лікування хвороб глотки, горла і мигдалин. У його складі — виключно екстракти лікарських трав. Він надає комплексний вплив — допомагає знищити патогенні організми, що викликають хворобу, пригнічує запальний процес та стимулює місцевий імунітет. Завдяки його застосуванню організм може швидше впоратися із хворобами, а ризик виникнення хронічних інфекцій ЛОР-органів значно знижується.

Тонзипрет® випускається у різних лікарських формах — у вигляді крапель та таблеток для розсмоктування. Це дає змогу кожній людині підібрати найзручніший для себе варіант.

Також для зниження ризику виникнення аденоїдних вегетацій у дорослому віці рекомендується:

  • дотримуватися здорового способу життя;
  • виключити шкідливий вплив факторів довкілля, а при роботі в несприятливих умовах використовувати респіратор для захисту органів дихання;
  • відмовитися від куріння;
  • не ігнорувати прояв алергії, отримати консультацію алерголога та проходити підібране лікування.

При появі порушень носового дихання, хропіння та інших симптомів аденоїдів рекомендується звертатися за консультацією до отоларинголога.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1R. Bidaye, Kantilal Desarda. Adenoid Hypertrophy in Adults. Published 2018. Medicine
2Manas Ranjan Rout, Diganta Mohanty, Y. Vijaylaxmi etc. Adenoid Hypertrophy in Adults: A case Series. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg. 2013 Jul; 65(3): 269–274.
3Muhammad Saeed, Summak Saeed. Adenoids in Adults. APMC Vol. 15 No. 2 April – June 2021

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я